Reklama
 
Blog | Filip Tuček

Bin Ládinův dárek Obamovi

  Kdo by si pomyslel, že terorista, který desetiletí zarputile bojoval proti Spojeným státům, svým posledním činem nejvíce pomůže právě jejich prezidentovi.

Již příští rok se ve Spojených státech uskuteční prezidentské volby. Obama před několika týdny potvrdil svou kandidaturu do Bílého domu. Jeho šance ovšem vypadaly přinejmenším nejistě, v únoru vyjádřilo spokojenost s jeho dosavadní prací pouze 44 % Američanů. Jako hlavní důvod uváděli, že se prezidentovi nepodařilo splnit většinu deklarovaných cílů. To se dnes může změnit.

   Za prioritu své bezpečnostní politiky označil Obama dopadení Bin Ládina a zneškodnění Al-Qaedy. Zatímco druhý bod je během na dlouhou trať, jehož výsledek je nejasný, splnění prvního úkolu může přinést onen očekávaný obrat v pohledu na Obamovo prezidenství. Nejhledanější terorista světa Američanům úspěšně unikal od roku 1998, kdy se po útocích na americké ambasády v Keni stal nepřítelem číslo jedna. Touha po jeho dopadení samozřejmě vygradovala po 11. září. Sám Bin Ládin před třemi lety veřejně slíbil, že se nikdy nenechá chytit, a že zemře jako svobodný muž. To se nakonec vyplnilo, i když zřejmě dřív než sám čekal.

  Prezident Obama si dal velmi záležet, aby to byl právě on, kdo Americe a světu oznámí tuto zprávu jako první. Ve svém projevu, s notnou dávkou typicky amerického patosu několikrát připomněl svou roli v celé akci. Řekl, že již v srpnu získal nepotvrzenou informaci, potenciálně vedoucí k dopadení Bin Ládina, minulý týden pak sám schválil operaci s cílem teroristu dopadnout. Zdůraznil, že on sám dnes vydal přímý rozkaz k zahájení akce. Barack Obama však také přiznal, že ačkoliv zabití Bin Ládina je největším dosavadním úspěchem v boji proti
terorismu, rozhodně neznamená jeho konec.

Reklama

  Radost, jakou Obamovo prohlášení vyvolalo ve Spojených státech, byla téměř hmatatelná. Tisíce lidí se bezprostředně sešly na Ground zero, kde kdysi stávala Dvojčata, americké vlajky se objevily v mnoha rukou a na mnoha oknech. Američané mohou, alespoň na chvíli prožít pocit, který milují, totiž, že jsou výjimeční. Zda tento úspěch připíší svému prezidentovi, se ukáže až za rok. Jisté je, že Obama dělá maximum proto, aby
tomu tak bylo. I proto na závěr svého projevu prohlásil, že Amerika dokáže cokoliv, co si usmyslí. A na to většina Američanů slyší.